Ле Монд : „В Гърция 120 хиляди души протестираха срещу строгите икономически мерки”

Страната е в 48-часова обща стачка от вчера, организирана от двата най-големи профсъюза, представляващи интересите на работещите в държавния и в частния сектор. Транспортът в страната е напълно блокиран, предаде и БНР. Спрени са влакове, фериботи и самолети. Всички държавни служители прекратиха работа за два дни. Затворени са министерствата и общините. В ефективни протести са учители, лекари и митнически служители,  прекратяват работа и бензиностанциите. Магазините и банките няма да работят поне два дни. Стачкуват също и журналистите от вестници, радио и телевизии. Стачкуват и работниците от чистотата. Атина е зарита от боклуци.

Ле Монд се съсредочава върху  размера на стачката, която се определя, като най-голямата от 70-те години на миналия век насам. Меки определения вече никой не ползва за гръцката криза, а чуждестранните кореспонденти обръщат особено внимание на настроенията в страната, като впечатление прави нарастналата агресивност и недоволство в голяма част от обикновените хора. „Майките на всички стачки” парализира Гърция, пише френското издание Фигаро.
Според репортажите на BBC сцените на насилие, палежи и хвърлени павета по посока на парламента и полицията, която го охранява показват, че търпението на гръцките се изчерпва. Възможностите за допълнителни свивания на колана са минимални и това послание не е само към местното управление, но и към европейската общност, която вече решава съдбата на Гърция, без самата Гърция. Британската медия описва събитията със заглавие: „Неспокойна Гърция: Сблъсъци в Атина на фона на общата стачка”. Те посочват, че тълпата от протестиращите е била около 70 хиляди души, което отговаря на информацията предоставена от гръцката полиция.
„Насилие срещу строгите икономически мерки обхвана гръцката столица”, съобщава Ройтерс. Ал Джазира също отбеляза, че насилие е избухнало по време на стачната захватка.
Вчера / 19.10/ стачници сринаха хидравличната ограда, която барикадира входа на парламента. Постоянните опити за взлом в гръцкия парламент дадоха резултат и една част от предпазната ограда се счупи под натиска на стотици побеснели гърци по времето, когато в парламента се разглежда крайния вариант на закона за въвеждането на трудовия резерв, единната щатна таблица за заплатите в държавната администрация и още поредица от мерки, които ще ударят честните граждани, но ще оставят недокоснати, тези които постоянно заобикалят закона. Извънредните данъци, по-ниските заплати, свиващите се пенсии и перспективата за драстично обедняване на народа са поредица от мерки, които водят до безизходица, а не до растеж, казват протестиращите. Липсата на реален ефект от тези жертви, преля чашата на търпението на гърците, които по-принцип са познати с горещия си средиземноморски темперамент и днес искат „главата” на премиера.
Късно вечерта гръцкият парламент, въпреки протестите одобри на първо четене законопроекта за строги икономии, предаде Ройтерс. Всички 154 депутати от управляващата партия - Общогръцко социалистическо движение (ПАСОК) гласуваха в подкрепа на закона. За да се превърне в закон, проектът трябва да бъде одобрен на второ четене.

По материали на gr reporter, dir.bg, apergia.com=
Изготвил: Румяна Илиева – Стефанова, експерт от НМ по КТД и права

 

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ”
АГЕНЦИЯ ПО ЗАЕТОСТТА
Инвестира във вашето бъдеще


ПРОЕКТ „СИГУРНОСТ ЧРЕЗ ЗАКОНА, ГЪВКАВОСТ ЧРЕЗ КОЛЕКТИВНОТО ТРУДОВО ДОГОВАРЯНЕ”
Проектът се осъществява от Конфедерация на независимите синдикати в България с финансовата помощ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансиран от Европейски социален фонд и Република България по договор No BG051-PO 001-2.1.03


Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. КНСБ носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Агенция по заетостта.